Sve do oktobra „Ćira“ će ići Šarganskom osmicom i do tri puta dnevno

Bez autora
Apr 03 2024

Muzejski voz „Nostalgija“ u najboljem turističkom selu na svetu, Mokroj Gori, krenuo je po letnjem redu vožnje.

Sve do oktobra, popularni „Ćira”, ići će Šarganskom osmicom dva ili tri puta dnevno, a ako bude interesovanja i češće. Dve decenije od obnove pruge uskog koloseka, interesovanje turista ne jenjava.

Na početnoj i usputnim „Ćirinim” stanicama slika koja se ponavlja godinama – puni peroni i vagoni, različite generacije i mešavina jezika, a zajednička – ljubav ka nostalgičnim putovanjima.

Da se sviđa mnogima potvrđuju i brojevi – 75.000 putnika prošle godine, a pre korone bilo ih je čak 90.000.

„Prema najavama onim sa kojim raspolažemo i interesovanjima, evo, i za ovaj voz koji je rasprodat kompletno, nadamo se uspešnoj seoni i da stignemo rezultat iz 2019 kada je bila najposećenija“, navodi Željko Špijunović iz „Srbija voza“, Mokra Gora.

Dosadašnje iskustvo govori da je broj stranih i domaćih putnika bio gotovo podjednak, a želje slične.

Šarganska osmica sa prevezenih oko milion putnika uz voz „soko“ najpopularnija je među našim ljubiteljima vozova pa se ulaže u lokomotive i vagone koji su i muzejski eksponati.

„Ono što možemo da najavimo ekskluzivno to je da će ove godine biti poslata konačno na remont i parna lokomotiva koju imamo tako da ćemo od sledeće sezone vratiti konačno i parnu vuču“, najavljuje Ivan Bulajić, vršilac dužnosti direktora „Srbija voza“.

Putnike, posebno sa drugih kontinenata, oduševljava priroda, duh davno prošlog vremena, ali i hrana.

„Kad se odmore vole da probaju našu kuhinju. Naša kuhinja je to nešto što je domaće i mi se trudimo da naša kuhinja bude strogo bazirana na domaćoj kuhinji“, naglašava Nebojša Mladenović, MTK „Šarganska osmica“.

Ove godine računaju biće i dalje više domaćih turista, a među strancima očekuju najviše Kineza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik